header
  • dienst thuisbegeleiding voor personen met een verstandelijke beperking

  • dienst thuisbegeleiding voor personen met een verstandelijke beperking

  • dienst thuisbegeleiding voor personen met een verstandelijke beperking

  • dienst thuisbegeleiding voor personen met een verstandelijke beperking

  • dienst thuisbegeleiding voor personen met een verstandelijke beperking

Vorige
Volgende

thuisbegeleiding bij jonge kinderen

voor wie zijn we er?

foto thuisbegeleiding bij jonge kinderenVoor gezinnen met een jong kind van 0 tot 6-7 jaar met ontwikkelingsproblemen of een verstandelijke beperking. De Tandem vzw ondersteunt ook jonge kinderen met een bijkomende beperking (autisme, een specifieke medische zorg, een motorische beperking, psychische, gedrags- en/of emotionele problemen,...)

  • die nog niet naar school gaan of
  • die gewoon kleuteronderwijs volgen of
  • die naar het buitengewoon kleuteronderwijs gaan.

voor welke vragen en problemen?

Wij vertrekken vanuit vragen of problemen die te maken hebben met de verstandelijke beperking van jouw kind. Aan de hand van de begeleidingsplanner kunnen we een begeleiding op maat bieden en zoeken we samen naar oplossingen.

ouders vertellen...

“Hanne is wat trager dan haar broer. Ze brabbelt volop maar zegt nog altijd geen mama. Het stappen lukt ook maar niet. Hoe kunnen we Hanne stimuleren in haar ontwikkeling? Moeten we naar een kinesist of logopedist gaan?”

We helpen ouders meer inzicht krijgen in de mogelijkheden en beperkingen van het kind. We bieden hulp bij het opbouwen van een stimulerende omgeving en raden therapie aan indien nodig.

“Ons zoontje Arman is een zeer actief kind. Ook als hij moet gaan slapen. Hij wil steeds dat mama bij hem komt liggen. En hij wordt elke nacht verschillende keren wakker. Hoe moeten we hierop reageren?”

We helpen ouders bij de aanpak van specifieke opvoedings- en gedragsproblemen.

“Liese is nog maar 2 weken oud en het is een kleine flinke meid. We hebben net vernomen van de dokter dat ze een aangeboren afwijking heeft. Wat betekent dit? Waar kunnen we hierover informatie vinden? Wanneer en hoe moeten we dit aan de familie vertellen?”

We geven informatie over de beperkingen en mogelijkheden en ondersteunen ouders bij de emotionele verwerking.

“Jordy is twee jaar en een half. We denken dat Jordy nog niet rijp is om naar school te gaan. Hij is nog niet zindelijk en zegt sinds kort enkele woordjes zoals mama, poes en auto. Wanneer mag Jordy naar school? Moeten we uitkijken naar een speciale school of niet?”

We zoeken samen met ouders naar een geschikte opvang of school voor het kind.

“Ik heb gehoord dat ik voor Tom bijkomende kinderbijslag kan aanvragen. Waar moet ik daarvoor zijn?”

We helpen ouders de weg vinden in de sociale administratie, financiële tegemoetkomingen en het netwerk van voorzieningen.

“Eva heeft een stofwisselingsziekte. We hebben hierover al veel gelezen. Eigenlijk zouden we graag in contact komen met andere ouders die hetzelfde meemaken als wij.”

We bieden ouders ontmoetingskansen met andere ouders. Regelmatig organiseren we ouderpraatgroepen, informatieve ouderavonden en individuele contacten met een andere ouder.

Na lang wikken en wegen koos ik om Stijn samen met zijn zus naar het dorpsschooltje te laten gaan. Ik maak me toch wel wat“ zorgen. Loopt Stijn niet voortdurend weg? Begrijpt de juf hem voldoende? Is het niet te zwaar voor de juf?”

We volgen de integratie en inclusie in het gewoon kleuteronderwijs op. We observeren het kind in de klas en we organiseren regelmatig een overleg met o.a. de ouders, de juf, het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), de therapeuten, de thuisbegeleider...

Ook met andere vragen kan je bij ons terecht.

Aanmelden

Download onze folder

nieuwsbrief

Tandemfeest

Uitnodiging voor de feestelijke voorstelling van het jubileumboek

In 2017 bestaat De Tandem vzw 40 jaar. We nodigen iedereen die ooit betrokken was bij de werking van De Tandem vzw uit om de feestelijke voorstelling van het jubileumboek "Gezinnen Vertellen" bij te wonen. Het is een boek vol verhalen, foto's, tekeningen... 

Lees meer...

Tandembel

Blijf op de hoogte van onze activiteiten. Download onze laatste nieuwsbrief, contacteer ons voor een gedrukt exemplaar of zoek een artikel op in het digitaal archief.

Lees meer...

de tandem vzw

De Tandem vzw
Dienst Thuisbegeleiding voor personen met een verstandelijke beperking Oost-Vlaanderen
Groot Begijnhof 73, 9040 Sint-Amandsberg

De naam De Tandem staat symbool voor de hechte samenwerking tussen gezinnen en professionele medewerkers.

Meer weten over onze werking, onze zorg?

Download onze folder.

T 09 228 99 29
F 09 228 95 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanmelden kan via deze link.

We zijn telefonisch bereikbaar van 9 tot 12 uur en  van 13 tot 16.30 uur.
Op vrijdag tot 16 uur.
Tijdens vakantieperiodes van 9 tot 12 uur.

Buiten deze uren zijn we bereikbaar via antwoordapparaat.
We zijn gesloten in de week van de Gentse Feesten en tussen Kerstmis en Nieuwjaar.

Meer contactinfo

 

Een gift

De Tandem vzw is door het ministerie van Financiën erkend om fiscale attesten uit te reiken. Voor giften vanaf € 40, gestort vóór 15 december 2017, ontvang je een attest voor belastingaftrek op je aangifte van 2017. Storten kan op BE 35 4471 6284 5137 op naam van De Tandem vzw.

 


©2019 De Tandem
link naar aanmelden link naar contact